Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Motiváció coaching, ösztönzési coaching

motivacio-coaching.jpgA motivációs (ösztönzési) coaching időtartama, ára, a jelentkezés módja és a coaching helyszíne
 

 

 


1. A motivációs coaching időtartama 

Az időtartamot ügyfelünkkel egyeztetjük. Mindenekelőtt tudni kell, hogy milyen ösztönzési részkompetenciák erősítésére, milyen viselkedések, milyen kommunikáció tréningjére vagy éppen milyen szokásokról való leszoktatás a coaching célja. Lehet, hogy valaki most kapta meg egy 20-fős csapat vezetését. Az időtartamot az is befolyásolja, hogy az ösztönzöttségi állapotot a mi coachee-nknak kinél, kiknél kell elérni. Lehet, hogy Önnek egy tényleg hiperüberlusta (vagy annak tűnő) kollégája van.
Az is lehet, hogy Önnek olyan személyiségtipológiai jellemzőkkel bíró munkatársat - legyen a neve Adalbert - adott az élet, akinek az ösztönzésére teljességgel használhatatlan az Éva, a Lajos és a Gábor esetén csodálatosan működő ösztönzési "csomag". (Minden embert 24  pszichogenikus szükséglet kielégítésének igénye mozgat. Mindenkit másmilyen mértékben. Az is lehet, hogy Fiktív Alfonz és Fiktív Ottokár esetén is az elsődleges mozgatórugó a hatalmi szükséglet kiélése, de Alfonznál ez a késztetés óriási és ehhez képest a többi szükséglet kielégítésének a vágya szerény. Gyakori coaching helyzet, hogy a coachee munkatársa olyan valaki, akit nem lehet kirúgni (sem). A coaching időtartamot befolyásolja az is, hogy nagyon sok fajta élethelyzetben merül fel a motivációs coachingra vonatkozó igény. Az időtartam kapcsán azt is tudni kell, hogy mennyi idővel tervez maga a coachee, és - természetesen - a büdzsé is befolyásolja a coaching időtartamát. 

 

 
1.1. Ha a büdzsé nagyon feszes, gyakori időtartam a 4 óra. Négyórás időtartamban tudunk tartani egy "minitréninget", és a 4-órás időtartamú coaching már tartalmaz gyakorlást, konkrét motivációs helyzetet és a feladat megoldása közben tanúsított ösztönző - vagy éppen kevésbé lelkesítő - magatartás elemzését. 


achilles-hector.jpg1.2. Lehet a motivációs coaching 8 órás.
A 8 óra időbeli bontása pedig a coaching szükségletet, a coachee igényeit követi. Lehet, hogy a 8 óra 4+2+2 órából áll majd össze. Vagy éppen az első 4 órát átlagosan 1 órás coaching ülések követik, így a 8 óra 4+1+1+1+1 órákból áll majd össze. Vagy 4+0.2+0.8+1+0.5+0.5+0.3+0.7 óra bontású lesz a 8 óra.


A 4-óráshoz képest mennyiben több a - mondjuk 4+2+2 órából összeálló - 8 órás coaching? Mi történik a "plusz" órákban? A konkrét példában (amely csak példa) mi történik a "plusz" 2+2 órában?
A coachee-val az első 4-órás intenzív motivációs "minitréning" után felkészülünk konkrét, ösztönzési készségeket igénylő munkahelyi helyzet(ek)re. A felkészülést követően a 
coachee a munkahelyén kipróbálja magát éles helyzet(ek)ben. Kipróbálja az eltervezett stratégiát, viselkedést. Ha tudjuk, követjük a coachee-t ezen bizonyos helyzetben, ott vagyunk, bent vagyunk, mellette vagyunk, ha ez éppen nem célszerű, nem kívánatos, akkor megvárjuk a coachee beszámolóját.
Majd feldolgozzuk, értékeljük a coachee viselkedését, kommunikációját. Holisztikusan, de természetesen az ösztönzési hatásra, a coachee által ösztönözni kívánt másik fél vagy felek motivációjára fókuszálva.
Aztán gyakorlunk újra, még egyszer, vagy még kétszer. A coachee a munkahelyén vagy projektcsapatában nekiveselkedik egy vagy néhány ösztönzési kihívásnak. Előtte persze felkészülünk. Közösen mindent átgondolunk. Facilitáljuk az átgondolás folyamát. Gyakran olyanok vagyunk, mint egy Anyuka, aki nem azt mondja a gyerekének, hogy vigyél kesztyűt, hanem megkérdezi, hogy milyen magasra mentek a hegyen, hány fok lesz, mire lehet még szükséged. Ilyenkor a kérdésekkel rávezetjük a coachee-t a saját jó megoldásaira. Aztán ismét értékelünk. 

 

 

2. Mennyibe kerül a motivációs coaching?

A coaching díja a coaching időtartamától függ, várjuk szíves ajánlatkérésüket. info@mediacomm.hu vagy +36209342760. 

3. Hogy jutunk el a motiváció-coaching-ig? Jelentkezés. 
Kérjük hívjon fel, (+36209342760). Ha nem ismerjük egymást, hadd mutatkozzunk be, beszélgessünk arról, hogy miben tudunk (ha tudunk) segíteni, egyúttal készséggel megválaszoljuk a coaching-folyamattal kapcsolatos kérdéseit. 

Tételezzük fel, hogy a telefonos beszélgetés során jól alakult a "kémia", érdemesnek talál a bizalmára. Mi a következő lépés?
Kérünk egy kitöltött jelentkezési lapot, amely jelentkezést visszaigazoljuk, és kiküldjük az ún. díjbekérőt. A coaching díj jóváírását követi az első találkozás.

 

4. Hol lesz az ösztönzési coaching?
A helyszínt egyeztetjük. Célszerűen nem egy tárgyaló a coachee munkahelyén, vagy csak akkor, ha a zavartalan munka szavatolt.